Wysoki cholesterol

Czym jest cholesterol?

Cholesterol to organiczny związek chemiczny, należący do lipidów (czyli tłuszczów). Za jego produkcję odpowiada wątroba (a także w mniejszym stopniu jelita, skóra i inne tkanki). Dodatkowo jest on dostarczany do organizmu wraz z pokarmem. Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz syntezy cząstek i substancji, odpowiadających za zachodzące w ciele procesy. Dzięki cholesterolowi syntetyzowane są hormony płciowe, witamina D3, kortykosteroidy i kwasy żółciowe. Dodatkowo wpływa on na prawidłowe działanie synaps, czyli elementów budowy komórek nerwowych, przekazujących sygnały w układzie nerwowym. Cholesterol bierze też udział w formowaniu błon komórkowych.

W sytuacji, w której cholesterolu jest więcej, niż wynoszą potrzeby organizmu, mówimy o hipercholesterolemii, czyli zbyt wysokim cholesterolu. Dolegliwość ta dzieli się na dwa rodzaje:

  • pierwotną – jedno- i wielogenową, gdzie za rozwój dolegliwości odpowiadają predyspozycje genetyczne i czynniki środowiskowe,
  • wtórną – będącą efektem innych chorób (np. niedoczynności tarczycy, chorób wątroby, zespołu Cushinga).
Nazwa leku
Sortis
Dodaj do recepty
Nazwa leku
Zahron
Dodaj do recepty

Rodzaje cholesterolu

Cholesterol, który jest mieszaniną lipoprotein, można podzielić na dwa rodzaje:

  • cholesterol LDL – tak zwany zły cholesterol, czyli lipoproteiny o małej gęstości. Jego rolą jest transport cząstek z wątroby do komórek. Niestety jego niewykorzystany nadmiar odkłada się w naczyniach tętniczych.
  • cholesterol HDL – czyli dobry cholesterol, o wysokiej gęstości. Odpowiada za transport cholesterolu z powrotem do wątroby, gdzie zostaje zmetabolizowany, wykorzystany do produkcji kwasów żółciowych lub wydalony.

 

Normy cholesterolu

Aby sprawdzić, czy naszemu zdrowiu zagrażają poważne choroby sercowo-naczyniowe, należy skonsultować się z lekarzem. Zleci on badanie poziomu cholesterolu, czyli wykonanie lipidogramu. Badanie to polega na określeniu stężenia cholesterolu całkowitego, frakcji LDL i HDL oraz trójglicerydów (triglicerydiów).

U kobiet:

  • stężenie całkowitego cholesterolu w surowicy krwi powinno być niższe niż 125-200 mg/dl,
  • poziom frakcji LDL powinien być niższy niż 100 mg/dl,
  • poziom frakcji HDL powinien wynosić co najmniej 50 mg/dl,
  • nie-HDL powinien być niższy niż 120 mg/dl,
  • poziom triglicerydoów powinien wynosić mniej niż 150 mg/dl.

Normy całkowitego poziomu cholesterolu oraz frakcji LDL u mężczyzn są takie same, jak i u kobiet. Różnice występują w przypadku:

  • frakcji HDL, która u mężczyzn powinna wynosić minimum 40 mg/dl,
  • nie-HDL, który musi być niższy niż 130 mg/dl,
  • triglicerydów, których poziom powinien wynosić mniej niż 150 mg/dl.

Cholesterol nie-HDL jest parametrem wyliczanym. Jest to różnica pomiędzy cholesterolem całkowitym a frakcją HDL.

 

Objawy wysokiego cholesterolu

W przypadku gdy cholesterol całkowity oraz frakcja LDL mają podwyższone wartości, możemy mówić o zbyt wysokim cholesterolu. Jakie są objawy tej dolegliwości?

  • żółtawe zgrubienia, pojawiające się pod piersiami, w zgięciach łokci lub na powiekach,
  • problemy z pamięcią,
  • pogorszona koncentracja,
  • osłabienie,
  • guzki na ścięgnach nadgarstków,
  • bóle nóg,
  • niedokrwienie kończyn,
  • błyszcząca i naciągnięta skóra na stopach,
  • choroba wieńcowa.

 

Powikłania wysokiego poziomu cholesterolu

Nadmiar cholesterolu wpływa negatywnie na układ krążenia. Niewykorzystany gromadzi się w ścianach tętnic, tworząc w nich złogi. Powoduje to ich usztywnienie oraz zwężenie światła naczyń krwionośnych, prowadząc do rozwoju miażdżycy. Dolegliwość ta utrudnia przepływ tlenu i krwi, co z kolei może być przyczyną udaru mózgu. Zbyt wysoki cholesterol może też wywołać zawał serca, na skutek zablokowania ścianki tętnicy wieńcowej płytkami miażdżycowymi. Dodatkowo przy wysokim cholesterolu mogą pojawić się i inne choroby, jak na przykład niewydolność nerek, niedokrwienie kończyn dolnych, tętniak aorty brzusznej, czy ostre zapalenie trzustki. Podwyższony cholesterol może też sprzyjać rozwojowi depresji, na skutek spadku poziomu serotoniny w mózgu.

 

Jak leczyć zbyt wysoki poziom cholesterolu?

Walka z hipercholesterolemią polega na obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. W tym celu:

  • wprowadza się zmianę stylu życia,
  • przestrzega odpowiedniej diety,
  • stosuje się leczenie farmakologiczne.

Zmiana stylu życia polega przede wszystkim na zwiększeniu aktywności fizycznej, która obniża stężenie trójglicerydów i stężenie cholesterolu LDL,  jednocześnie podnosząc "dobry" cholesterol. Aby poprawić stan zdrowia, wystarczy około 30 minut ćwiczeń dziennie, przez pięć dni w tygodniu. Dodatkowo aktywność fizyczna ogranicza rozwój chorób układu krążenia.

 

Leki obniżające poziom cholesterolu

Leczenie farmakologiczne nadmiaru tłuszczów w organizmie, polega na podawaniu odpowiednich leków.

  • Statyny – są to inhibitory reduktazy HMG-CoA, które (regularnie zażywane) obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) oraz cholesterolu całkowitego. Hamowanie aktywności wspomnianego enzymu zmniejsza syntezę cholesterolu w wątrobie.
  • Inhibitory PCSK9 – stosowane są w leczeniu wysokiego cholesterolu LDL. Podaje się je co kilka tygodni (2-4), w postaci zastrzyków. Stosowane są w leczeniu nadmiaru lipidów we krwi o pochodzeniu pierwotnym oraz u pacjentów, u których nie da się obniżyć poziomu cholesterolu, stosując standardowe leczenie.
  • Leki hamujące wchłanianie cholesterolu w jelicie (np. ezetymib) – powodują obniżenie podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi – całkowitego i LDL.
  • Fibraty – są to pochodne kwasu fibrynowego, które modyfikują aktywność genów, biorących udział w metabolizmie lipoprotein. Ich stosowanie prowadzi do podwyższenia frakcji HDL i do obniżenia poziomu trójglicerydów.
  • Żywice jonowymienne, czyli leki wiążące kwasy żółciowe – ich rolą jest ograniczenie wchłaniania kwasów żółciowych w jelicie, przez co zostają one wydalone wraz ze stolcem. W efekcie organizm zwiększa syntezę kwasów żółciowych z cholesterolu, wykorzystując jego nadmiar zgromadzony w organizmie. W efekcie poziom cholesterolu w surowicy krwi obniża się.

Aby obniżyć stężenie cholesterolu we krwi, można też stosować leki wydawane bez recepty, które zawierają naturalne sterole i wyciągi roślinne. Działają one regulująco na gospodarkę lipidową w organizmie, obniżając poziom cholesterolu LDL i całkowitego.

 

Tłuszcze w diecie na obniżenie cholesterolu

W leczeniu hipercholesterolemii  kluczowa jest odpowiednia dieta. Przede wszystkim polega ona spożywaniu odpowiedniej ilości tłuszczów w ciągu doby. U kobiet jest to maksymalnie 70 gram, a w przypadku mężczyzn – 80 gram. Dieta pozwalająca obniżyć wysoki cholesterol polega jednak nie tylko na ograniczeniu spożycia lipidów, ale także na wybieraniu tych, które mogą poprawić stosunek pomiędzy "dobrym" a "złym" cholesterolem.

W diecie najważniejsze jest, aby ograniczyć spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych oraz izomerów trans kwasów tłuszczowych (to one zwiększają stężenie "złego" cholesterolu). Wspomniane tłuszcze znajdują się w czerwonym mięsie, pełnotłustych produktach mlecznych, smalcu, maśle i oleju palmowym. Warto pamiętać, że tłuszcze te znajdują się także w słodyczach.

Wyżej wymienione tłuszcze należy zamienić je na jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Czym są i gdzie je znajdziemy?

  • Tłuszcze wielonienasycone dzielą się na dwie grupy – wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Te pierwsze znajdują się w oleju rzepakowym, zawiera je siemię lniane, soja i zielone warzywa liściaste. Najlepsze ich źródło stanowią tłuste ryby. Kwasy omega-6 natomiast, obecne są  w olejach roślinnych (także w słonecznikowym).
  • Tłuszcze jednonienasycone zawiera oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy i awokado. Ich spożywanie pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, jak również obniża jego stężenie we krwi.

 

Jak obniżyć wysoki cholesterol?

Warto wiedzieć, że wybór odpowiednich tłuszczów nie jest jedynym sposobem walki z wysokim stężeniem cholesterolu. Dodatkowo warto też:

  • wyeliminować z jadłospisu cukry proste, czyli słodycze i napoje słodzone,
  • wprowadzić do diety węglowodany złożone – ciemne pieczywo, gruboziarniste kasze, ryż brązowy,
  • wprowadzić do diety błonnik pokarmowy, zawarty w wyżej wymienionych produktach, ale także w warzywach i owocach (błonnik utrudnia wchłanianie  cholesterolu z układu pokarmowego),
  • pełnotłusty nabiał warto zastąpić chudym (na przykład jogurtem lub kefirem),
  • spożywać nieprzetworzone owoce i warzywa.

Warto też zwrócić uwagę, że nie tylko niewłaściwa dieta jest przyczyną wysokiego cholesterolu. Podnoszeniu jego poziomu sprzyjają m.in używki i palenie papierosów. Dlatego i je warto wyeliminować.

Inne dolegliwości